Nebojte sa v zahraničí piva, IPA nie je strešná krytina!
21:27:00
Začať článok o pive vetou: „Česi sú pivný
národ“, je klasické klišé a neodpustím si ho ani ja. Pivo som sa naučil
vychutnávať až v Olomouci a Prahe, pretože na Slovensku bola pred
piatimi rokmi ešte hlboká doba temna. Napriek tomu ma prekvapuje, ako málo vedia
mnohí Česi o tomto nápoji. Tento návod berte hlavne na orientáciu
v pivných zvykoch v iných krajinách. Však čo študent na erazme robí
najčastejšie?
V prvom rade sa netreba báť pivo skúšať,
nech vás život zaveje kde chce. Beduíni v púšti pivo nebudú vedieť variť,
ale za ochutnanie určite stojí. Pivo totižto nie je len český ležiak, alebo
povestná „plznička“. To je najlepšie pivo z 19. storočia, ktoré
unifikovalo chuť v Česku a mnohých iných krajinách na roky rokúce.
Pivo má ale svoju tradíciu aj inde. Viete, ktorá krajina dnes predostiera
najväčšie možnosti na ochutnávanie nových pív a nových surovín? Možno vás
odpoveď trošku prekvapí. Je to Japonsko!
Cesta do Japonska 21. storočia však vedie cez
palubu lodí východoindickej spoločnosti. Aspoň tak sa zjednodušil príbeh
najinšpiratívnejšieho piva 90-tych rokov minulého storočia: Indian Pale Ale.
Tzv. IPA sa varila v 18. a potom v 19. storočí vo Veľkej
Británii ako veľmi chmelené pivo, ktoré vďaka chmeľu malo vydržať dlhšiu dobu.
Bolo tak ideálne pre export do vzdialenej perly kolónií, ktorá mu dala meno.
Spojiť IPA s Indiou je síce správne, ale nevylučuje to, že iné pivné štýly
neboli do týchto končín sveta importované. Britské portery a stouty
vydržali cestu do Indie aj bez výdatného chmelenia, ale ich popularita na
ostrovoch bola tak veľká, že nechávali priestor pre IPA. Toto pivo určené
prednostne pre britských vojakov nebolo veľmi dobré, Británia bola síce veľkou
pivnou veľmocou, lenže tento pivný štýl nepatril nikdy medzi veľmi obľúbené.
Celosvetovým nástupom ležiaku plzeňského typu zanikol, pretože „plzeň“ spĺňala
všetko čo mala: dobre chutila a vydržala aj pár mesiacov. K tomu jej
výdatne dopomohol aj geniálny francúzsky vedec Louis Pasteur a tak ležiak
zvalcoval pivný svet. Mnohé krajiny prevzali lager a uspôsobili si ho,
väčšina len preberala recepty z Čiech a tak bolo postavená legenda
českého piva. Ale čo tá IPA? Tá zanikla v toku času ako mnohé iné pivá.
Nechutila dobre a stala sa zbytočnou.
V osemdesiatych rokoch 20. storočia sa
postupne kolíska pivnej kultúry presúva z Európy do USA. Dôvodov je
zvýšená aktivita domavaričskej scény (alebo ak chcete „homebrewerov“), ktorí sa
rozhodli bojovať proti pasterizovanému spodne kvasenému ležiaku niečím novým,
príp. staronovým. Oproti mdlým chutiam bežných pív vsadili domáci výrobcovia
zvrchu kvasených ejlov na vypäté plné chute, vysoké chmelenie a menšiu
sladovosť. Základným rozdielom sa stalo použitie kvasníc, ktoré kvasia tzv.
zvrchu, čo je aj historický postup používaný v Čechách a na Morave
pred vznikom plzeňského pivovaru. Tieto nové kmene kvasníc však uvoľňovali
ďaleko viac esterov pri kvasení a pivá tak získavali ovocný nádych.
Spomeňte si napríklad na leto a na pšeničné pivo. Je osviežujúce? To robí
ľahká chuť banánov a citrónov v ňom v spojení s klinčekom
či badyánom. Pri ejloch sa viac presadili citrusy a s tým je spojené
aj nové šľachtenie chmeľov. Chmele sa stávajú stále aromatickejšie
a chuťovo výraznejšie. Pred novým miléniom tak v USA vzniká IPA, jej
americká adaptácia AIPA (American Indian Pale Ale), ľahšia varianta APA
(American Pale Ale), Briti si potom prinavracajú svoj štýl novým štýlom EIPA
(English IPA), ktorý sa často zamieňa s EPA (English Pale Ale). Zmätok čo?
Prešla vás chuť na pivo?
Musíme
si teda trošku utriediť pojmy. Pale ale je totižto niečo iné ako Indian pale
ale a vznikol rovnako trošku inak. Inšpiráciou sa stal tzv. English pale
ale (teda EPA), ktorý je predchodcom aj pre English strong bitter (ESB)
a Ordinary bitter. Hovorí vám niečo Fuller´s? London Pride?
V olomouckom Blackstuffe môžete ochutnať. Sú to tie britské pivá bez peny
čapované pomocou pák. Sudy sú zľahka nad úrovňou výčapu a pivo sa
zvetráva, čím podľa Britov naberá na kvalite (v Česku zas ide o vysokú
penivosť a čerstvosť, hlavne na Morave by to bez poriadnej čapice asi
nešlo). Pale ale má jemnú vôňu a jemnú chuť. Občas môže trošku podivne
zapáchať, to sa stáva. Vyššie spomenutá APA tak bude americká verzia EPA, sú
v nej použité americké chmele a kvasnice novej éry, čo robí pivo
paradoxne aromatickejším a zvyšuje horkosť. IPA je prirodzene veľmi horké
pivo, anglická verzia je opäť jemnejšia a má stredne výraznú arómu, pričom
moderná americká verzia má výraznú ovocnú arómu, stredné sladové telo
a vysokú horkosť. Američania robia pivo jednoducho výraznejším.
A podobne ako APA sa aj AIPA vyrába z amerických surovín. To je ten
hlavný rozdiel. Klasický IPA sa varí buď z amerických alebo britských
chmeľov, ktoré však musia byť tradičné alebo z éry remeselných pivovarov,
pokiaľ sa použijú tradičné britské je to EIPA. Okrem nich existujú moderné
chmele, ktoré sú spoločne s „craft beer era“ chmeľmi základom pre AIPA. Štýl
EPA v Česku dlhodobo vyrába náchodský Primátor pod označením EPA, tradičný
IPA vyrába okrem Primátora aj Vysoký Chlumec pod značkou Lobkowicz, Flying
Cloud IPA. Lobkowicz ale a Bernard ale do tejto skupiny nepatria, tie
vychádzajú z belgických koreňov. Najväčším propagátorom AIPA sa stal
rodinný minipivovar Matuška z Broum, ktorý je považovaný za najlepší český
minipivovar.
Zamotané pivné štýly v USA neskončili
a pokiaľ sa táto krajina plná nekvalitného piva stála miestom tak
obrovskej pivnej revolúcie, bolo jasné, že podobná exotika bude stáť aj pri
ďalšej revolúcii. Ešte predtým však mierila cesta do ČR.
Najväčšou výzvou pre nové milénium
v pivnom svete sa stalo vytvorenie českého IPA. V tomto smere sa stal
zlomovým rokom rok 2008, keď bol oficiálne uvedený na trh prvý český chmeľ
určený pre ejly. Dostal meno po kaukazskej sopke Kazbek. Jedná sa o chmeľ
vyšľachtený z hybridných rastlín poloraného červeňáku a kaukazského
divokého chmeľu. Ejly z toho vznikli skutočne zaujímavé, ale neboli tým
pravým orechovým. V exotickom Japonsku tak prišli na to, že by bolo
zaujímavé skrížiť prednosti českého ležiaku s nachmeleným IPA. Prvotne
z toho vznikla úplná šialenosť, tzv. Indian Pale Lager, ktorý je
v posledných rokoch obrusovaný a prispôsobovaný českému pivnému
jazýčku. Pivo je horké po výrazných
chmeľoch ale preležané a zjemňované sladovosťou. IPL je veľká výzva do
budúcnosti, rovnako ako aj nový chmeľ na IPA zo žateckého inštitútu, ktorý snáď
do roku 2019 uzrie svetlo sveta.
Z Japonska sa vráťme do Česka. Táto spleť
rôznych názvov sa privalila sem. Po toku 2010 začal ohromný boom minipivovarov,
ktorý je znásobovaný ešte v rokoch 2014-2015 a možno aj v tomto
roku. Všetky tieto pivné štýly sa postupne dostávajú do slangu istej skupiny
ľudí vyhľadávajúcej práve tieto pivá. Podiel minipivovarov síce tvorí len 1%,
ale už teraz tlačí na pivnú kultúru. Každopádne zájdite si do nejakej pivotéky
vo vašom okolí, alebo do minipivovaru. Poproste obsluhu o radu, zaujímajte
sa o pivo a nechľastajte ho. Vychutnávajte. Spoznávajte. Užívajte.
Autor pracuje pre pivotéku Pivní ráj Olomouc,
Komenského 10
Zoznam pivovarov v okolí:
Svatováclavský pivovar (pri zbrojnici,
klasické ležiaky + ochutené špeciály)
Pivovar Moritz (pri starej prírodovede,
klasické ležiaky)
Pivovar v Riegrovej ulici (Nový pivovar)
Svatokopecký pivovar (Yankee APA
a klasické pivá príp. so zázvorom, bohužiaľ bez vlastného podniku, fľašky
nájdete v Pivním Ráji, To pravé z Hané, Sklizeno a pod. Čapovaná
verzia občasne Los Bastardos na Komenského a U Kameňa na Sv. Kopečku)
Chomout (Žitná IPA Režná Bára, IPA Jaryn,
American Amber Ale, APA, séria Single hop ale s použitím jedného druhu
chmeľu, bežne čapovaný po Olomouci,
v Chomoutove majú vlastný podnik s výbornou kuchyňou, v centre
celé portfolio napr. v Jazz Tibet club)
Kosíř (Lhota pod Kosířem, IPA Filoména,
tradičné ležiaky)
Jadrníček (Náměšť na Hané, české ležiaky)
Melichárek (Horka nad Moravou, od mája do
septembra otvorená záhradka, rôzne pivné štýly EPA, APA, IPA...)
Selský pivovárek, Maxmilián (dva kroměřížske
pivovary, venujú sa ejlom, Selský pivovárek varí IPL)
Novodvorský pivovar (Nové Dvory, ochutené
špeciály)
Lipník nad Bečvou, Osek nad Bečvou atď
klasické ležiaky
Pivotéky:
pivní ráj Olomouc
pivoteka.cz
Matúš Kratky
0 komentářů